آپاندیس یکی از ارگانهای کوچک بدن است که ممکن است در برخی افراد دچار التهاب شود که به این وضعیت آپاندیسیت میگویند. این بیماری یکی از رایجترین دلایل مراجعه به اورژانسهای جراحی در سراسر جهان است و نیاز به تشخیص سریع و درمان فوری دارد به همین دلیل آپاندیس و نحوه تشخیص آن بسیار مهم است. در صورت عدم درمان به موقع، التهاب آپاندیس میتواند منجر به عوارض جدی مانند پارگی آپاندیس شود که در نهایت میتواند جان بیمار را به خطر بیندازد. آیا میدانید علائم درد آپاندیس در زنان و مردان چیست؟
در این مقاله به طور جامع به علائم، علل، بهترین روش تشخیص آپاندیس در منزل پرداختهایم. اگر شما یا فردی که میشناسید به دلایل مختلف دچار درد شکم شدید، این مقاله به شما کمک میکند تا بفهمید محل دقیق درد آپاندیس کجاست و نشانهها و عوارض آن چیست؟ تفاوت درمان آپاندیسیت در نوزادان و بزرگسال چگونه است؟
نحوه تشخیص آپاندیس چگونه است؟
آپاندیس عضوی به طول ۳ تا ۷ سانتیمتر است که ابتدای روده بزرگ قرار گرفته است. هیچکس به درستی عملکرد دقیق آن را نمیداند. اما آنچه به روشنی میدانیم این است که بدون هیچ عوارض آشکاری میتوان پس از برداشتن این عارضه به زندگی ادامه داد. آپاندیس بطور مرتب با محتویات روده پر شده و سپس به داخل روده تخلیه میشود ولی چون مجرای آن کوچک است ممکن است مسدود شود و باعث التهاب کیسه شود که به این حالت آپاندیسیت گفته میشود. التهاب آپاندیس یک وضعیت اورژانسی است که نیازمند جراحی فوری برای برداشتن آپاندیس ملتهب میباشد. در صورتی که درمان به موقع انجام نگیرد آپاندیس پاره شده و مواد عفونی به حفره شکمی وارد خواهد شد.
این وضعیت میتواند منجر به پریتونیت، التهاب شدید غشای شکمی شود و در صورت عدم درمان با آنتیبیوتیکهای مناسب، خطرناک و حتی کشنده خواهد بود. قبل وخیم شدن اوضاع از ویزیت پزشک در منزل شیراز کمک بگیرید.
علت بروز آپاندیس چیست؟
علت آپاندیسیت بسته شدن راه خروجی این عارضه بوسیله مواد دفعی ، انگل ها ، پیچ خوردگی، تومور یا جسم خارجی می باشد همچنان عادات روده ای هم میتواند نقش داشته باشد. افرادیکه غذاهای با فیبر زیاد ( مثل سبزیجات، میوه جات مصرف میکنند) احتمال بروز آپاندیسیت درآنها کمتر است.
آشنایی با علائم و نشانههای اپاندیسیت
آشنایی با علائم و نشانههای آپاندیسیت برای تشخیص سریع و جلوگیری از عوارض جدی آن اهمیت فراوانی دارد. در بسیاری از موارد، اولین علامت این بیماری درد شکم است که به تدریج شدیدتر میشود و در ناحیه پایین و سمت راست شکم متمرکز میگردد. علاوه بر درد، نشانههایی مانند تب، تهوع، استفراغ و کاهش اشتها نیز از علائم آپاندیسیت است.
۱. درد های مبهم در قسمت بالای ناف یا قسمت فوقانی شکم که این درد به سمت راست و پایین یکم تیر میکشد.معمولا این اولین نشانه است.
۲. از دست دادن اشتها
۳. تهوع یا استفراغ که دقیقا پس از درد شکم رخ میدهد.
۴. ورم شکم
۵. تب
۶. ناتوانی در دفع گاز روده ها
۷. درد مبهم یا شدید در همه قسمت های بالا و پایین شکم، پشت و مقعد
۸. ادرار دردناک
۹. استفراغی که قبل از درد شکم رخ دهد.
۱۰. گرفتگی شدید عضلات
۱۱. یبوست یا اسهال به همراه گاز
اگرهر کدام از علائم ذکر شده را دارید، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید؛ زیرا تشخیص و درمان آپاندیس اهمیت زیادی دارد. پس هیچ چیزی نخورید، ننوشید و از هرگونه قرص ضد درد، آنتی اسیدها، مسهل و پدهای گرم کننده (مثل کیسه آب گرم) دوری کنید، زیرا میتواند باعث پاره شدن آپاندیس ملتهب شود. در صورت بروز این علائم از اعزام آمبولانس در شیراز کمک بگیرید تا سریعا به بیمارستان منتقل شوید.
بهترین روش تشخیص آپاندیس در منزل
تشخیص آپاندیسیت در منزل به طور دقیق امکانپذیر نیست، اما با توجه به علائم اولیه میتوان اقداماتی برای شناسایی احتمالی این بیماری انجام داد. اگر فرد دچار درد شکم شدید در ناحیه پایین و سمت راست شکم شود که به تدریج شدت مییابد، همراه با علائمی مانند تب، تهوع، استفراغ و کاهش اشتها، احتمال ابتلا به آپاندیسیت وجود دارد. برای ارزیابی اولیه، فشار ملایم روی ناحیه شکم میتواند درد را تشدید کند که نشانهای از التهاب آپاندیس است. با این حال برای تایید تشخیص و جلوگیری از عوارض خطرناک، مراجعه فوری به پزشک و انجام آزمایشات تخصصی مانند سونوگرافی یا سیتیاسکن ضروری است.
تشخیص براساس یک معاینه کامل ، آزمایش خون و سونوگرافی صورت میگیرد. اغلب تشخیص آپاندیسیت مشکل می باشد گاهی ۱۴-۱۲ ساعت بیمار باید دراتفاقات تحت نظر گرفته شود و در ۱۵ درصد موارد جراحی ، آپاندیس ملتهب نمی باشد.
تفاوت درمان آپاندیسیت در نوزادان و بزرگسال
درمان آپاندیسیت در نوزادان و بزرگسالان به دلیل تفاوتهای آناتومیکی و فیزیولوژیکی بدن در تشخیص و مراقبتهای بعد از جراحی متفاوت است. در نوزادان علائم آپاندیسیت دیرتر و به طور غیرمعمول ظاهر میشود؛ به طوری که نوزاد احساس درد در شکم کرده و دچار تب و استفراغ میشود. این علائم باعث شده تشخیص آپاندیسیت در نوزادان دشوارتر باشد. به طور کلی در نوزادان درمان سریعتر و با دقت بیشتری باید انجام میشود تا از عوارضی مانند عفونت یا پاره شدن آپاندیس جلوگیری شود. اما در موارد شدید پزشک برای درمان مشکل، جراحی برداشتن آپاندیس (آپاندکتومی) را تجویز میکند و نوزادان نیاز به مراقبتهای ویژه و نظارت دقیقتری پس از عمل دارند.
در بزرگسالان علائم آپاندیسیت واضح و متمرکزتر است و درد در ناحیه پایین و سمت راست شکم بیشتر احساس میشود. تشخیص آپاندیسیت در بزرگسالان به راحتی با آزمایشات پزشکی مانند سونوگرافی یا سیتیاسکن تشخیص داده میشود. جراحی برای برداشتن آپاندیس در بزرگسالان روش اصلی درمان است اما مراقبتهای پس از جراحی با توجه به سن و شرایط عمومی فرد متفاوت خواهد بود. اجاره تخت بیمارستانی شیراز برای استراحت بهترین انتخاب است.
درمان جراحی
برداشتن زائده با دادن برش در قسمت پایین شکم که به آن آپاندکتومی می گویند اگر آپاندیس پاره شود می تواند باعث عفونت در حفره شکم شود که به همین دلیل برش بزرگتری روی شکم زده میشود و بعد از عمل ۵-۴ روزناحیه عمل بازگذاشته میشود و مرتب شستشو و پانسمان میشود و بعد بخیه میشود.
عوارض بعد از عمل
عارضه اصلی عفونت شکم است که معمولا بعد از پاره شدن آپاندیس اتفاق می افتد.
مراقبت های بعد از عمل
- تا زمانی که پزشک یا پرستار به شما توصیه نکردهاند، از مصرف مایعات یا غذا خودداری کنید.
- در صورتی که تب یا مشکلی دیگر نداشته باشید، ۱ تا ۲ روز پس از عمل مرخص خواهید شد.
- برای جلوگیری از تجمع ترشحات در ریهها و قلب پس از عمل باید سرفه کنید. برای کاهش درد، دست خود را روی ناحیه عمل فشار دهید.
- اگر آپاندیس پاره شده باشد پس احتمال بروز عفونت وجود دارد. به همین دلیل ممکن است لولهای در محل زخم قرار دهند تا ترشحات خارج شوند. در این صورت مدت زمان بستری شما بیشتر خواهد بود و ترشحات از نظر رنگ (مانند زرد یا سب%