در این مطلب سعی کرده ایم تا تفاوت فوتوتراپی (دستگاه زردی ) خانگی و بیمارستانی به روشنی و با زبان ساده بیان کنیم. ما در شیراز درمان با سالها تجربه در زمینه فوتوتراپی نوزادان در منزل درک کرده ایم که همواره والدین و اطرافیان نوزادان درباره زردی نوزاد و تفاوت فوتوتراپی (دستگاه زردی ) خانگی و بیمارستانی سوالات زیادی داشته و در این مورد نگرانند. پس با ما همراه باشید.
فوتوتراپی ( دستگاه زردی ) نوزاد چیست؟
فوتوتراپی نوزادان به معنی تاباندن نور به پوست نوزادانی است که مبتلا به بالا رفتن بیش از اندازه بیلیروبین خون شدهاند. بیلی روبین در اثر تخریب گلبولهای قرمز خون بوجود میاید. بیلیروبین بیش از همه به قسمت آبی طیف نور مرئی در حدود ۴۶۰ نانومتر واکنش نشان میدهد.
چراغهایی که نور حدود ۴۶۰ تا ۴۹۰ نانومتر تولید میکنند، بدرد فوتوتراپی میخورند. نور تابیده شده از دستگاه فوتوتراپی ( دستگاه زردی ) نوزاد، شکل و ساختمان مولکول بیلیروبین را به نحوی تغییر میدهد که مولکولهای حاصله، میتوانند از طریق ادرار و مدفوع نوزاد دفع شوند.
فوتوتراپی (دستگاه زردی ) خانگی و بیمارستانی
اساس کار تمام دستگاههای فوتوتراپی خانگی یا بیمارستانی یکسان است. یعنی تاباندن نور به پوست نوزاد از طریق لامپهای با طول موج مخصوص. اما تفاوت فوتوتراپی (دستگاه زردی ) خانگی و بیمارستانی در دو مورد خلاصه میشود:
- تعداد لامپهای دستگاه فوتوتراپی
- وسعتی از پوست نوزاد که نور به آن تابیده میشود.
به این معنی که اولا تعداد لامپهای دستگاه فوتوتراپی (دستگاه زردی ) بیمارستانی بیشتر است. معمولا دستگاههای بیمارستانی شامل ۸ یا ۱۲ یا ۱۶ لامپ هستند. درحالی که فوتوتراپی خانگی بشکل استاندارد ۴ یا نهایتا ۶ لامپ دارند.
برای نوزادان سالم با زردی کم از دستگاههای خانگی استفاده میشود. ولی اگر زردی نوزاد خیلی بالا باشد یا مشکلات زمینه ای مثل بیماریهای خونی، نارسایی کبدی یا نقایص ژنتیکی متابولیسم وجود داشته باشد، برای درمان زردی و مراقبتهای بیشتر نوزاد را در بیمارستان بستری میکنند.
دومین مورد در دستگاه های فوتوتراپی بیمارستانی اینکه نور از تمام جهات به پوست نوزاد تابیده میشود. به این صورت که در وسط دستگاه فوتوتراپی بیمارستانی، یک لایه تور مانند قرار دارد که نوزاد روی آن قرار میگیرد. به این روش میتوان با کمک لامپهای فوتوتراپی که در سرتاسر دیواره دستگاه قرار دارند نور را از تمام جهات به بدن نوزاد تابانید.
درحالی که در دستگاه فوتوتراپی ( زردی) خانگی و استاندارد، نوزاد روی زمین قرار میگیرد و نور فقط از جهت بالا به بدن نوزاد میتابد.
خدمات ما:
اجاره دستگاه فوتوتراپی در شیراز
تست زردی نوزاد در منزل در شیراز
تفاوت مراقبت ها در فوتوتراپی (دستگاه زردی ) خانگی و بیمارستانی
مراقبت ها در هنگام فوتوتراپی نوزاد بسیار مهم هستند. خصوصا در فوتوتراپی بیمارستانی. این مراقبتها شامل حفاظت از چشم و بیضه نوزاد و همچنین جلوگیری از کم آب شدن بدن نوزاد است.
حفاظت از چشم و بیضه نوزاد
برای حفاظت از چشم و بیضه نوزاد کار سختی در پیش ندارید. برای حفاظت از چشم و بیضه نوزاد کافی است که از چشم بند و شورتی که در اختیارتان قرار میدهیم استفاده کنید.
چشم بند هم برای نوزاد پسر و هم برای نوزاد دختر باید بسته شود. ولی شورت تنها برای نوزادان پسر استفاده میشود که روی پوشک نوزاد پوشیده میشود. این مورد برای فوتوتراپی خانگی و بیمارستانی یکسان است و تفاوتی ندارد.
جلوگیری از کم آب شدن بدن نوزاد
لامپهای دستگاه فوتوتراپی بطور طبیعی مقداری گرما تولید میکنند. این تولید گرما در لامپهای مهتابی قدیمی نسبت به لامپهای جدید LED به مراتب بیشتر است و لامپهای مهتابی گرمای بیشتری تولید میکنند.
گرمای ایجاد شده توسط لامپهای فوتوتراپی، نوزاد را در معرض خطر تبخیر آب بدن و کم آب شدن بدن قرار میدهد. این یک خطر جدی و تهدید کننده است. بدلیل وجود تعداد لامپهای بیشتر در دستگاههای فوتوتراپی بیمارستانی خطر وقوع کم آبی بدن نوزاد در بیمارستانها بیشتر است.
درمورد فوتوتراپی خانگی نوزادان، معمولا با تغذیه مناسب نوزاد و شیرخوردن به مقدار کافی و همچنین کنترل دمای اتاق در محدوده ۲۵ الی ۲۷ درجه سانتیگرد میتوان از این مورد جلوگیری کرد.
اما در فوتوتراپی بیمارستانی داستان متفاوت است و علاوه بر شیردهی و تغذیه مناسب و تنظیم دمای محیط، معمولا به نوزاد سرم وصل میشود تا از این طریق مایعات بدن نوزاد جایگزین شود. بعلاوه زردی نوزاد هر ۶ الی ۸ ساعت یکبار اندازه گیری میگردد. همچنین وضعیت عمومی نوزاد و قوام پوست از نظر کم آبی باید پیوسته توسط پرستاران و پزشکان مورد ارزیابی قرار گیرد.
فوتوتراپی خانگی استفاده کنیم یا بیمارستانی؟
این که بهتر است از فوتوتراپی خانگی استفاده کنیم یا بیمارستانی بستگی به شرایط نوزاد و نتایج آزمایشات و معاینات او دارد. اما گاهی نوزاد در شرایطی است که هردو حالت فوتوتراپی خانگی و بیمارستانی میتواند مناسب و موثر باشد. در چنین شرایطی معمولا پزشک و پرستار توصیه هایی به والدین میکنند ولی تصمیم نهایی را برعهده والدین میگذارند.
طبق تحقیقات انجام شده، در شرایطی که هردو حالت فوتوتراپی خانگی و بیمارستانی گزینه های مناسبی هستند، تفاوات معناداری بین فوتوتراپی خانگی و بیمارستانی وجود نداشته و نتیجه درمانی هردو یکسان بوده است.
علاوه بر این به دلیل استرس وارد شده به نوزاد و والدین و همچنین جدا شدن نوزاد از مادر در فوتوتراپی بیمارستانی ، بسیاری از کارشناسان درصورت امکان فوتوتراپی خانگی را پیشنهاد میدهند.