یک دوز واکسن HPV از سرطان دهانه رحم جلوگیری می کند:
به گزارشWHO یک دوز واکسن HPV از سرطان دهانه رحم جلوگیری می کند.گروهی از کارشناسان سازمان بهداشت جهانی اعلام کردند که یک دوز واکسن ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) برای محافظت در برابر سرطان دهانه رحم کافی است.در حال حاضر، رژیم های دو یا سه دوز توصیه می شود، اما طی تحقیقات اخیر در مورد شیوه های ایمن سازی ، گروه مشاوره استراتژیک کارشناسان سازمان بهداشت جهانی در مورد ایمن سازی بیان داشت که شواهد یک دوز به همان اندازه موثر است.
HPV چیست؟
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) یک ویروس DNA دو رشته ای است که بیشتر در افراد بین ۱۵ تا ۲۵ سال دیده می شود.بیش از ۱۰۰ نوع HPV وجود دارد که می تواند هر نقطه ای از بدن، از دستگاه تناسلی انسان گرفته تا دستگاه اوروفارنکس را تحت تاثیر قرار دهد.انواع ۶ و ۱۱ HPV مسئول زگیل های خوش خیم تناسلی هستند و کم خطر برای عوارض در نظر گرفته می شوند. انواع ۱۶ و ۱۸ HPV بهعنوان پرخطر طبقهبندی میشوند و باعث ضایعات دیسپلاستیک میشوند که ۸۰ درصد از سرطانهای مرتبط با HPV و بیش از یک چهارم میلیون مرگ و میر سالانه را تشکیل میدهند.
ویروس HPV چگونه منتقل می شود؟
ویروس HPV یک عفونت مقاربتی است .یعنی از راه جنسی منتقل می شود.ویروس hpv سویه های مختلف دارد که از طریق تماس جنسی منتقل و موجب بسیاری از موارد سرطان دهانه رحم می شوند.گارداسیل یک واکسن hpv تایید شده توسط سازمان غذا و داریی امریکا (FDA)است و می تواند برای هر دو جنس دختر و پسر استفاده شود.این واکسن علیه ۹ نوع HPV (52،۴۵،۳۳،۳۱،۱۸،۱۶،۱۱،۶،۵۸)محافظت ایجاد می کند.در بین این ها نوع ۱۶ و ۱۸ بیشترین عامل سرطان دهانه رحم محسوب می شود.این واکسن اگر قبل از مواجه خانم ها با ویروس تزریق شود می تواند از بیشتر موارد سرطان دهانه رحم جلوگیری کند.علاوه بر این گارداسیل می تواند در خاتم ها از سرطان واژن و دستگاه تناسلی خارجی و در اقایان از سرطان مقعد و زگیل تناسلی پیشگیری کند.
واکسن HPVچند نوع است؟
تاکنون سه نوع واکسن برای این ویروس ساخته شده است؛ یکی از این واکسنها واکسن ۹ گانه است که بر ضد ویروسهای ۵۳ ، ۵۲ ، ۴۵ ، ۳۳ ، ۳۱، ۱۸ ، ۱۶ ، ۱۱ ، ۶نقش حفاظتی دارد. واکسن ۴ گانه یکی دیگر از این واکسنهاست که دارای نقش حفاظتی بر ضد ویروس های ۱۸ ، ۱۶ ، ۱۱ ، ۶ است و واکسن ۲ گانه، که بر ضد ویروس های ۱۸ و ۱۶نقش حفاظتی دارد.
زمان تجویز و نوبت واکسن HPVچگونه است؟
این واکسن به صورت عضلانی تزریق می شود و دفعات تزریق وابسته به سن افراد است، در افراد زیر ۱۵ سال با سیستم ایمنی نرمال در دو نوبت و با فاصله شش ماه تزریق میشود؛ همچنین در افراد بالای ۱۵ سال با سیستم ایمنی نرمال در سه نوبت با فاصله (دومین نوبت یک تا دو ماه از اولین نوبت و نوبت سوم با فاصله ۶ ماه) تزریق میشود.این واکسن در مبتلایان به ویروس HIV و افراد مبتلابه نقص ایمنی در سه نوبت بدون ارتباط با سن با فاصلههای ۰-۲-۶ ماه همانند آنچه در بالا گفته شد تزریق میشود.
چه کسانی باید واکسن HPV دریافت کنند ؟
واکسن HPV به طور معمول برای دختران و پسران ۱۱ یا ۱۲ ساله توصیه می شو،اگرچه می تواند از ۹ سالگی هم استفاده شود.ایده آل اینست که واکسن قبل از اینکه افراد تماس جنسی برقرار کنند و در معرض ویروس HPV قرار بگیرند،تجویز شود.در صورتی که فرد به HPV آلوده باشد ممکن است واکسن به اندازه کافی موثر نباشد.همچنین واکسن در سنین پایین تر بهتر از سنین بالاتر است.تحقیقات نشان داده شده که برنامه ۲ دوزی واکسن در کودکان زیر ۱۵ سال موثر است.افراد در محدوده سنی ۱۵ تا ۲۶ ساله باید طبق برنامه ۳ دوزی و با فاصله ۶ ماهه واکسینه شوند.CDC دریافت واکسن را برای افرادی که تا ۲۶ سالگی به طور کامل واکسینه نشده اند توصیه کرده است.FDA هم گارداسیل را برای افراد ۹ تا ۴۵ ساله تایید کرده است.
فواید واکسیناسیون HPV شامل چه مواردی است؟
همانطور که مطرح شد هر یک از این واکسنهای HPV میتوانند در برابر انواع ۱۶ و ۱۸ HPV از افراد محافظت کنند. این دو نوع HPV عفونتهای پرخطری محسوب میگردند زیرا میتوانند منجر به سرطان دهانه رحم یا مقعد شوند. واکسنهای گارداسیل همچنین در برابر انواع ۶ و ۱۱ HPV از افراد محافظت میکنند. این دو نوع بهعنوان زگیلهای تناسلی شناخته شدهاند. بهطورکلی، مهمترین مزایای واکسن HPV شامل پیشگیری از سرطان و زگیلهای تناسلی هستند.
آیا بعد از واکسیناسیون باز هم به انجام تست پاپ اسمیر نیاز است؟
بله، حتی در صورت تزریق واکسن، انجام پاپ اسمیر براساس برنامه کشوری لازم است که انجام شود، زیرا باید دانست به طور نادر انواع غیر شایع هم میتوانند باعث تغییرات دهانه رحم شوند که در نهایت منجر به سرطان در فرد شود. به همین دلیل بعد از واکسیناسیون هم نیاز به انجام پاپ اسمیر وجود دارد.
عوارض واکسن چیست؟
این واکسن کم عارضه است، ممکن است باعث التهاب، تورم و درد در ناحیه تزریق شود. بعد از زدن واکسن بهتر است ۱۰ تا۱۵ دقیقه به صورت نشسته یا در از کشیده در درمانگاه بمانید تا در صورت ضعف و غش مراقبت لازم از شما صورت گیرد. در حال حاضر تجویز واکسن در حاملگی توصیه نمیشود ولی در صورت تزریق اتفاقی؛ تاکنون، عارضه جنینی گزارش نشده است در نهایت این واکسن خطر خاصی نداشته و فواید مصرف آن بسیار زیاد است.
آیا این واکسن واقعا موثر است؟
مطالعات نشان داده که استفاده از واکسن پیشگیری از عفونت HPV و ضایعات پیش بدخیم دهانه رحم موثر است، بنابراین این واکسن در مردان باعث کاهش زگیل تناسلی، عفونت پایدار آلت تناسلی با HPV، کاهش ریسک سرطان آلت و در زنان باعث کاهش سرطان دهانه رحم، واژن و فرج میشود و در هر دو جنس میزان سرطان مقعد، دهان و گلوی ناشی از HPV را کاهش می دهد. کاهش گسترش این ویروس به شریک جنسی هم از دیگر فواید این واکسن است.
آیا این واکسن از سایر عفونت های منتقله از راه جنسی جلوگیری میکند؟
این واکسن فقط برضد HPV است و از ابتلا به تراخم، سوزاک و سفلیس جلوگیری نمیکند. بنابراین لازم است روابط حفاظت شده ( استفاده از کاندوم) برای جلوگیری از ابتلا به این عفونتها داشته باشید.
خطرات ویروس HPV در بارداری:
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) انواع ۱۶ و ۱۸ در دوران بارداری ممکن است با افزایش خطر زایمان زودرس مرتبط باشد.هنگامی که محققان تداوم این عفونت های HPV را بررسی کردند، دریافتند که بیشتر عفونت های HPV شناسایی شده در سه ماهه اول تا سه ماهه سوم ادامه می یابد.این ارتباط همچنین در بین افرادی که عفونت HPV در جفتشان شناسایی شده بود، مشاهده شد.
آیا خانم های که گارداسیل دریافت کرده اند باز هم لازم است تست پاپ اسمیر انجام دهند؟
بله.واکسن HPV برای جایگزین تست پاپ اسمیر طراحی نشده است.غربالگری منظم سرطان دهانه رحم از طریق تست پاپ اسمیر که سن ۲۱ شروع می شود،بخش مهمی از مراقبت های بهداشتنی پیشگیرانه در زنان است.اکثر عفونت های HPV بدون علامت هستند و در عرض ۱ تا ۲ سال خود به خود برطرف می شوند.حدود ۸۰ درصد افراد در طول زندگی خود به HPV مبتلا می شوند.با این حال برخی از عفونت های HPV که بیش از ۱۲ ماه طول می کشد می تواند خطر ابتلا به سرطان و پیش سرطان را افزایش دهد.
توصیه ها و نتیجه گیری
واکسنهای ویروس پاپیلومای انسانی در یک برنامه ۳ دوز عمدتاً در دختران نوجوان استفاده میشوند و میتوانند در مردان نیز استفاده شوند، و تلاشها باید بر افزایش توصیهها برای MSM متمرکز باشد. علاوه بر این، با توجه به افزایش بروز سرطان لوزه های HPV مثبت، به ویژه در مردان، می توان استدلال کرد که واکسن های HPV نیز به مرور زمان بروز این سرطان را نیز کاهش می دهد. با توجه به اینکه واکسن های HPV، مانند سایر واکسن ها، ممکن است از همه افرادی که واکسینه شده اند محافظت نکنند، غربالگری منظم انجام می شود.