با گذشت یکسال و نیم از شیوع بیماری کووید-۱۹در دنیا، حالا ما با ویروسی روبهرو هستیم که بسیار آسانتر از نسخهای که در اواخر سال ۲۰۱۹ در ووهان ظاهر شد، منتقل میشود؛ سازمان جهانی بهداشت و متخصصان حوزه بارها تأکید کردهاند که واکسیناسیون یک راهحل اساس برای کنترل و پیشگیری از جهشهای بیشتر ویروس کرونا است. یک برنامه مدون واکسیناسیون میتواند با ایجاد مصونیت گسترده باعث شود تا ویروس کمتر جهش کند
۹۷ درصد موارد کرونا در پرو لامبدا است
«لامبدا» با نام علمی «سی.۳۷»، نخستینبار در پرو شناسایی شد و نمونههایی از آن نیز در تاریخ دسامبر ۲۰۲۰ میلادی پیدا شده است.از آن زمان این سویه به گونه چیره در این کشور آمریکای جنوبی تبدیل شده است و عامل ابتلای بیش از ۸۰ درصد از مبتلایان جدید است. به گفته کارشناسان، یکی از دلایل اصلی تعداد زیاد موارد ابتلا به کرونا در پرو به دلیل ظهور نوع لامبدا است که در حال حاضر ۹۷ درصد موارد ابتلا به بیماری را در این کشور تشکیل میدهد.
* نوع لامبدا کجا بیشترین شایع است؟
دادههای سازمان گیسید (Gisaid) یا ابتکار جهانی اشتراکگذاری دادههای آنفلوآنزا (Global Initiative on Sharing All Influenza Data) نشان میدهد که گونه لامبدا در ۲۹ کشور جهان شناسایی شده است. بیشترین این موارد در شیلی، ایالات متحده آمریکا و پرو (۲۳۹ مورد) بوده است.شمار نسبتا قابل توجهی از موارد آن هم در مکزیک، آرژانتین و اکوادور شناسایی شده و تعدادی هم در برزیل، اروگوئه و کلمبیا کشف شدهاند. در انگلیس نیز مواردی از ابتلا به این سویه شناسایی شدهاند.
* لامبدا مسریتر از آلفا و گاما و کشندهتر از دلتا
پژوهشی جدید که هنوز مورد بررسی سایر دانشمندان قرار نگرفته و بر اساس نمونههایی از کارمندان نظام پزشکی شیلی انجام شده است، میگوید که گونه لامبدا از هر دو گونه آلفا (انگلیسی) و گاما (برزیلی) مسریتر است. همچنین نتایج تحقیقاتی که پیرامون این سویه صورت گرفته نشان میدهد این جهش از گونه دلتا که نخستین بار در هند شناسایی شد، کشندهتر است.
* سازمان جهانی بهداشت گونه لامبدا را به عنوان «نوع نگرانی» طبقه بندی کرد
سازمان جهانی بهداشت اخیراً نوع لامبدا را به عنوان «نوع نگرانی» اعلام کرد. WHO در گزارش هفتگی خود از ژوئن ۲۰۲۱ ذکر کرده بود که لامبدا با نرخ قابل توجه افزایش موارد ابتلا به ویروس در چندین کشور همراه است و به عبارتی منجر به شیوع ویروس کرونا شده است؛ در حال حاضر، این سویه یکی از غالبترین سویهها در کشور آمریکای جنوبی است. به گفته این سازمان، انتظار میرود تکامل ویروس ادامه یابد و هرچه SARS-CoV-2 بیشتر در گردش باشد، فرصتهای بیشتری برای تکامل پیدا میکند. کاهش انتقال از طریق روشهای ثابت شده کنترل بیماری مانند موارد ذکر شده در برنامه آمادگی و پاسخ استراتژیک کووید ۱۹ امکانپذیر است.