کمبود آب بدن زمانی اتفاق می افتد که مقدار آبی که بدن از دست می دهد بیش تر از آبی است که جذب می کند. علل شایع که باعث کم آبی بدن می شوند عبارتند از:
عرق بیش از حد
استفراغ
اسهال
افراد در مسافرت، ورزشکاران و افرادی که در شهرهایی با دمای بالا زندگی می کنند باید آب بیشتری استفاده کنند. وقتی مقدار زیادی آب
علائم کم آبی بدن چیست؟
علائم کمبود آب بدن بستگی به شدت آن دارد. کم آبی می تواند خفیف یا شدید باشد. این علائم با شروع کم آبی بدن قابل مشاهده هستند. علائم کم آبی خفیف تا متوسط شامل موارد زیر است:
خستگی
دهان خشک
تشنگی زیاد
کاهش ادرار
تولید اشک کمتر
پوست خشک
یبوست
سرگیجه
سردرد
علائم کم آبی شدید بدن شامل موارد زیر است:
تشنگی بیش از حد
عدم تولید عرق
فشار خون پایین
ضربان قلب تند
تنفس سریع و پی در پی
چشم های گود رفته
پوست چروک و خشک
ادرار تیره
در صورت مشاهده ی هر کدام از علائم بالا فوراً به دکتر مراجعه کنید. کم آبی شدید برای سلامتی خطری جدی محسوب می شود.
چه کسانی بیشتر در معرض خطر کم آبی هستند؟
نوزادان و کودکان: وزن کمی دارند و بدنشان به از دست دادن مقدار کمی از مایعات حساس هستند.
افراد مسن: سالمندان ممکن است کمتر متوجه کمبود آب بدن خود شوند.
افرادی که مدت طولانی بیمار بودند: مانند افرادی که مبتلا به دیابت هستند یا به الکل اعتیاد داشتند.
ورزشکاران: این افراد مقدار زیادی از مایعات بدن خود را از طریق عرق کردن هنگام ورزش های طولانی از دست می دهند.
۳ خطر جدی ناشی از کم آبی بدن
تشنج: بسیاری از موارد می توانند باعث ایجاد تشنج شوند. ولی یکی از علل شایع تشنج این است که بدن شما الکترولیت مورد نیاز خود را دریافت نمی کند. الکترولیت ها در بدن به انتقال شیگنال های الکتریکی از یک سلول به سلول دیگر کمک می کنند. زمانی که مقدار الکترولیت ها در بدن متعادل نباشد، بدن با تشنج واکنش نشان می دهد.
مشکلات ادراری و کلیوی: کم آبی طولانی مدت بدن می تواند باعث به وجود آمئن بیماری های کلیوی شود. این مشکلات می تواند شامل عفونت های دستگاه ادراری، سنگ کلیه و نارسایی کلیه باشد. سنگ کلیه در اثر به هم چسبیدن مواد معدنی و نمکی در کلیه ها ایجاد می شود. به بیمارانی که از سنگ کلیه رنج می برند توصیه می شود آب مصرفی خود را در طول روز افزایش دهند تا به عبور سریع تر سنگ ها کمک کند.
شوک حجم خون کم (هیپوولومیک): هنگامی که بدن شما آب کافی دریافت نمی کند می تواند باعث کم شدن حجم خون شما شود. کمبود حجم خون شدید باعث شوک هیپوولومیک می شود. کمبود حجم خون، افت فشار خون را به دنبال دارد و می تواند تأثیر نامطلوبی بر روی میزان اکسیژن بدن بگذارد. اگر قلب شما مایعات کافی نداشته باشد نمی تواند خون را در سراسر بدن پمپاژ کند. در صورتی که کم آبی را درمان نکنید، شوک هیپوولومیک رخ می دهد و ممکن است منجر به نارسایی عضو شود.