بیماری یرقان یا زردی یکی از مشکلات شایع در نوزادان و برخی بزرگسالان است. یرقان با تغییر رنگ پوست و چشمها به رنگ زرد همراه است. اما بیماری یرقان و علائم آن در بیمار چیست؟ آگاهی از علت زردی کبد و علائم یرقان استرس ناشی از آن را کاهش میدهد و به شما کمک میکند تا با آرامش بیشتری با این شرایط برخورد کنید. آیا میدانید علائم بالا بودن یرقان چیست؟ بسیاری از افراد بهویژه والدینی که نوزادشان به زردی مبتلا میشود، سوالات متعددی در ذهن دارند؛ آیا یرقان خطرناک است؟ آیا یرقان واگیر دارد؟ چگونه تشخیص داده میشود؟ و چه راههایی برای درمان زردی کبد وجود دارد؟ در این مقاله تلاش کردهایم به زبانی ساده و علمی به این سوالات پاسخ دهیم و با ارائه اطلاعات دقیق بگوییم راه های انتقال بیماری یرقان چیست؟ و برای درمان یرقان چه بخوریم؟
بیماری یرقان چیست؟
بیماری یرقان به انگلیسی Jaundice یا زردی به وضعیتی گفته میشود که در آن پوست، چشم و گاهی سایر بخشهای بدن به رنگ زرد در میآیند. تغییر رنگ به دلیل تجمع بیش از حد بیلی روبین در کبد است. یرقان بهخودیخود یک بیماری نیست، بلکه نشانهای از مشکلات احتمالی در کبد، کیسه صفرا یا مجاری است. بیماری یرقان در نوزادان، موقتی و بیخطر است که با اجاره دستگاه زردی نوزاد در شیراز قابل حل میباشد. اما بیماری زردی در بزرگسالان نشانهای از بیماری جدی است که به درمان نیاز دارد.
علائم یرقان چیست؟
علائم زردی در بزرگسالان بسته به علت و شدت آن متفاوت است. توجه به علائم زردی به شناسایی سریع مشکل و اقدام به درمان کمک خواهد کرد. اگر میخواهید بدانید علائم بالا بودن یرقان چیست در ادامه با ما همراه باشید. در صورت طولانی شدن بیماری از خدمات اجاره تخت بیمارستانی شیراز کمک بگیرید.
- زردی پوست و سفیدی چشمها
- تیره شدن رنگ ادرار
- روشن شدن رنگ مدفوع
- خستگی و ضعف
- خارش پوست
- کاهش اشتها
- حالت تهوع یا استفراغ
درمان زردی کبد چگونه انجام میشود؟
درمان زردی کبد به علت اصلی بروز آن بستگی دارد و هدف اصلی، کاهش سطح بیلی روبین در بدن و رفع مشکل زمینهای است. با تشخیص صحیح ویزیت متخصص داخلی در منزل شیراز و اقدام بهموقع، میتوان از پیشرفت بیماری جلوگیری و سلامت کبد را بازیابی کرد. برای درمان زردی کبد ناشی از کمخونی باید سطح آهن خون را با مصرف مکملهای آهن یا خوردن مواد غذایی سرشار از آهن مانند گوشت قرمز و سبزیجات برگسبز بالا برد.
- در موارد زردی ناشی از هپاتیت، استفاده از داروهای ضدویروس یا داروهای استروئیدی بر اساس تشخیص پزشک ضروری است.
- زردی مرتبط با انسداد با انجام جراحی و رفع انسداد موجود در مجاری صفراوی درمان میشود.
- اگر مصرف یک داروی خاص باعث ایجاد زردی شده باشد، پزشک ممکن است با تغییر دارو یا قطع مصرف آن به بهبود بیمار کمک کند.
درمان بیماری یرقان: سیروز کبدی
- ترک مصرف الکل
- بتا بلاکرها
- آنتی بیوتیک ها
- رژیم غذایی کم پروتئین
درمان بیماری یرقان: هپاتیت ویروسی
- داروهای ضد ویروس
- واکسیناسیون هپاتیت
- استراحت و مصرف مایعات زیاد
درمان بیماری یرقان: سیروز صفراوی اولیه
- اسیدهای صفراوی برای کمک به هضم
- داروهای پایین آورنده صفرا
- آنتی هیستامین هایی مانند دیفن هیدرامین برای خارش
درمان بیماری یرقان: هپاتیت الکلی
- قطع مصرف الکل
- مکمل های غذایی
- پیوند کبد در موارد شدید
درمان بیماری یرقان: لپتوسپیروز
- آنتی بیوتیک ها برای عفونت
- لوله تنفسی برای مشکلات تنفسی
- دیالیز برای آسیب کلیوی
درمان بیماری یرقان: سرطان کبد
- شیمی درمانی جهت از بین بردن سلول سرطانی
- برداشت بخشی از کبد
- پیوند کبد
برای درمان یرقان چه بخوریم؟
اگر به بیماری یرقان مبتلا شده باشید از خود میپرسید برای درمان یرقان چه بخوریم؟ بهتر است با افزایش مصرف میوهها و سبزیجات تازه و همچنین کاهش بار کبد با غذاهای سبک و سالم به درمان یرقان کمک کرد.
آبمیوههای طبیعی مانند آب هویج، آب پرتقال و آب چغندر | سرشار از آنتیاکسیدان و مواد مغذی |
گنجاندن سبزیجات برگسبز مانند اسفناج و کلم در وعدههای غذایی | بهبود عملکرد کبد |
لیموترش، گریپفروت و کیوی | تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش التهاب |
غلات کامل و جو دوسر | بهبود گوارش و دفع سموم |
سوپ عدس یا سوپ سبزیجات | هضم آسان |
استفاده از چربیهای سالم مانند روغن زیتون یا آووکادو | برای کاهش فشار روی کبد |
نوشیدن مقدار زیادی آب و مایعات سالم مثل دمنوش گیاهی | دفع سموم و هیدراته نگهداشتن بدن |
راه های انتقال بیماری یرقان چیست؟
بیماری یرقان ناشی از عفونتهای مختلفی است که برخی از آنها قابلیت انتقال دارند. آگاهی از راه های انتقال بیماری یرقان به پیشگیری از ابتلا و محافظت از خود و دیگران کمک میکند. نمونه گیری خون در منزل شیراز برای تشخیص این بیماری به شما کمک خواهد کرد. هپاتیت A و E که عامل یرقان هستند از طریق مصرف آب یا مواد غذایی آلوده منتقل میشوند. بیماریهایی مانند هپاتیت B و C از طریق تماس با خون آلوده، تزریق مشترک سرنگ، یا روابط جنسی محافظت نشده از راههای انتقال یرقان است. تماس با مایعات بدن مانند خون یا بزاق فرد آلوده، در صورت عدم رعایت اصول بهداشتی موجب انتقال خواهد شد. در مواردی که مادر مبتلا به هپاتیت و زردی باشد بیماری را در دوران بارداری یا زایمان به نوزاد منتقل میکند.
رعایت بهداشت، استفاده از تجهیزات استریل در نمونهگیری خون و واکسیناسیون از بهترین راههای پیشگیری راه های انتقال بیماری یرقان محسوب میشود.
راه های پیشگیری از ابتلا به یرقان یا زردی کبد
بیماری یرقان میتواند با رعایت اصول بهداشتی و سبک زندگی سالم بهطور موثری پیشگیری شود. آگاهی از راه های پیشگیری از ابتلا به یرقان یا زردی کبد خطر ابتلا را کاهش میدهد.
- شستن دستها قبل از غذا و بعد از استفاده از سرویس بهداشتی
- مصرف آب و غذاهای سالم و اجتناب از خوردن مواد غذایی تهیهشده در شرایط غیربهداشتی
- دریافت واکسنهای هپاتیت A و B برای کاهش خطر ابتلا به این ویروس
- کاهش مصرف یا پرهیز کامل از الکل برای محافظت از کبد
- استفاده از تجهیزات استریل در نمونهگیری خون یا اقدامات پزشکی دیگر
- استفاده از کاندوم در روابط جنسی و اجتناب از استفاده مشترک وسایل شخصی مانند تیغ یا مسواک
- مصرف غذاهای غنی از آنتیاکسیدان، فیبر و ویتامین برای تقویت عملکرد کبد
تشخیص بیماری زردی یا یرقان
پزشکان بهمنظور تشخیص و تایید سطح بیلیروبین پیشین بیمار را بررسی و او را معاینه میکنند. همچنین شکم را ازنظر وجود تومور و کبد را ازنظر سفتی بررسی میکنند.سفتی کبد نشانگر سیروز یا اسکار کبدی است. کبد بینهایت سخت نیز نشاندهند سرطان است. انجام چندین آزمایش توسط ویزیت پزشک در منزل شیراز ابتلا به زردی را تایید میکند. آزمایش اول تست عملکرد کبد است تا مشخص شود آیا کبد بهدرستی عمل میکند یا خیر.اگر نتوان علت را تشخیص داد ، جهت بررسی سطح بیلیروبین و ترکیب خون آزمایش خون را پیشنهاد می گردد؛ که شامل موارد زیر است:
- آزمایش بیلیروبین: سطح بالای بیلیروبین غیر کونژوگه نسبت به بیلیروبین کونژوگه نشانگر زردی همولیتیک است.
- آزمایش قند خون ناشتا (FBC) یا شمارش کامل سلولهای خونی (CBC): در این آزمایش سطح گلبولهای قرمز، سفید و پلاکتها اندازهگیری میشود.
- آزمایش هپاتیت A، B و C: در این آزمایش نوع عفونت کبد مشخص میشود. درصورتیکه بیمار مشکوک به انسداد باشد، پزشک ساختار کبد را بررسی خواهد کرد. در این موارد از عکسبرداری از جملهام آر آی، سیتیاسکن و سونوگرافی استفاده میشود.
آخرین سخن درباره علائم یرقان
بیماری یرقان و علائم آن در بیمار مانند زردی پوست و چشمها، خستگی و تغییر رنگ ادرار قابل تشخیص است. برای پاسخ به سوال علائم یرقان چیست باید توجه داشت که این بیماری ناشی از تجمع بیلی روبین است که میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود. اگر میپرسید آیا یرقان واگیر دارد باید گفت برخی انواع آن، مانند یرقان ناشی از هپاتیت ویروسی قابلیت انتقال دارند. مهمترین راه های انتقال بیماری یرقان تماس با خون آلوده یا مصرف آب و غذای ناسالم میباشد. برای شما که میخواهید بدانید علائم بالا بودن یرقان چیست باید بگوییم تشدید زردی، خارش شدید و مشکلات گوارشی نشان دهنده بیماری یرقان است که با ویزیت پزشک توسط شیراز درمان قابل تشخیص خواهد بود. تشخیص به موقع زردی کبد و بیماری یرقان میتواند از بروز مشکلات جدیتر جلوگیری کند.
پرسشهای متداول در مورد بیماری یرقان
آیا یرقان واگیر دارد؟
برخی از انواع بیماری یرقان مانند یرقان ناشی از هپاتیت ویروسی (A، B، C) مسری هستند و از طریق خون، آب و غذای آلوده منتقل میشوند.
آیا زردی در بزرگسالان خطرناک است؟
زردی در بزرگسالان ممکن است نشانهای از مشکلات جدی کبدی یا بیماریهای زمینهای باشد و نیازمند بررسی و درمان فوری است.
کمبود چه ویتامینی باعث زردی پوست میشود؟
کمبود ویتامین B12 موجب زردی پوست خواهد شد زیرا به کم خونی مگالوبلاستیک و اختلال در تولید سلولهای خونی سالم منجر خواهد شد.
زردی بزرگسالان چقدر طول میکشد؟
مدت زمان زردی در بزرگسالان به علت اصلی آن بستگی دارد و ممکن است از چند روز تا چند هفته متغیر باشد به شرط آنکه درمان مناسب صورت گیرد.
4 پاسخ
علائم یرقان در کودکان با بزرگسالان متفاوت است؟
بله، تفاوت دارد:
نوزادان/کودکان: زردی پوست/چشم، شیر نخوردن، بیحالی، ادرار تیره.
بزرگسالان: زردی، خارش شدید، مدفوع روشن، درد شکم.
در نوزادان شایعتر و اغلب فیزیولوژیک است؛ در بزرگسالان معمولاً نشانه بیماری زمینهای است.
چه جالب نمیدونستم بیماری یرقان منتقل میشه
بعضی از انواع یرقان مثل هپاتیت ویروسی (B و C) میتوانند از طریق خون، رابطه جنسی یا وسایل آلوده منتقل شوند، اما یرقان ناشی از مشکلات کبدی غیرعفونی مسری نیست.